Geschiedenis

Het oude clubgebouw van scouting Dorus Rijkersgroep

De Dorus Rijkersgroep is een waterscouting groep, de enige in Oss en omgeving. Waterscouting is een specialisatie binnen Scouting Nederland. Het programma voor waterscouts is over het algemeen gelijk aan dat van alle andere Scouts, maar het zwaartepunt ligt bij het varen en alles eromheen. Zeeverkenners volgen het landelijke CWO-opleidingsprogramma dat ook door door alle zeilscholen gebruikt wordt. Verbonden met het CWO is MBL (machtiging bootsleiding). Ze varen over het algemeen in de speciaal voor waterscouting ontwikkelde lelievletten. Het nautisch thema zet zich verder voort bij de opvolgende speltakken, de wilde vaart en de loodsen. Onze welpen speltak is de speltak voor kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 12 jaar. Het themaverhaal van de welpen speelt zich af Jungle net zoals andere groepen.

De Dorus Rijkersgroep is vernoemd naar kapitein Dorus Rijkers die in zijn leven zo’n 500 schipbreukelingen gered heeft. Theodorus “Dorus” Rijkers (Den Helder, 27 januari 1847 – aldaar, 19 april 1928) is een van de bekendste redders van schipbreukelingen uit de Nederlandse geschiedenis. Zijn grootste faam als redder verwierf hij in 1887 met een aantal barre tochten als schipper op een zelfrichtende roeireddingboot van het NZHRM-reddingstation Nieuwediep (Den Helder) naar de Duitse bark Renown. Hij is verder vooral bekend geworden als “de Heldersche Mensenredder”, symbool bij wervingsacties voor Nederlandse redders en reddingmaatschappijen.

Opa Dorus Rijkers

De Dorus Rijkersgroep is voortgekomen uit de Jan van Hooff Groep. Deze landscouting groep hield in 1946 op te bestaan, maar later hebben enkele ‘padvinders’ de groep weer nieuw leven ingeblazen. Het werd een zeeverkennersgroep, vernoemd naar kapitein Dorus Rijkers die in zijn leven zo’n 500 schipbreukelingen gered heeft.