Facebook pagina Dorus Rijkersgroep
Home
      disclaimer
Onze groep

De Dorus Rijkersgroep is voortgekomen uit de Jan van Hooff Groep. Deze groep hield in 1946 op te bestaan, maar later hebben enkele ‘padvinders’ de groep weer nieuw leven ingeblazen. Het werd een zeeverkennersgroep, vernoemd naar kapitein Dorus Rijkers die in zijn leven zo’n 500 schipbreukelingen gered heeft. In 1996 bestond de groep 50 jaar, dit is gevierd met een groepskamp in Kampen waaraan alle speltakken deelnamen.

Op dit moment kent onze groep ongeveer 75 leden, verdeeld over vijf speltakken: een Welpenhorde, een Zeeverkennerswacht, een Wilde Vaart-afdeling, een Loodsenstam en tot slot de Meesterschap. Deze laatste speltak is opgericht door actieve leden die te oud zijn voor de Loodsen, maar toch betrokken willen blijven bij onze groep en haar activiteiten.
Tijdens de wekelijkse opkomsten van de speltakken organiseert de Dorus Rijkersgroep allerlei activiteiten voor jongeren tussen de 6 en 23 jaar. Dit varieert van sport en spel buiten of in de bossen, speurtochten, kampvuur maken, zeilen en roeien.
Maar ook buiten deze opkomsten zijn we een zeer actieve scouting-organisatie. Er worden zomerkampen georganiseerd, kampeerweekends en natuurlijk de enige echte MidWinterHike. Verder doen we mee aan nationale en regionale scoutingevenementen en volgen leden op zijn tijd (zeil)cursussen. Ook helpen we graag bij locale activiteiten.

De groep heeft al verschillende onderkomens gehad. Maar sinds 2006 we gevestigd in een clubgebouw dat speciaal voor ons en twee andere verenigingen gebouwd is. Samen met de KAKO en de Reddingsbrigade Oss hebben we ieder een deel van het grote clubgebouw tot onze beschikking. Onze groep heeft voor elke speltak een lokaal en een ruime keuken. Buiten hebben we een veldloods voor ons botenmateriaal en andere spullen. Voor het gebouw ligt een mooie grasmat met een kampvuurkuil in de hoek waar je heerlijk kan zitten en stoken.

In de loop der jaren is de vloot van de groep opgebouwd en uitgebreid met tweedehandse en zelfgebouwde lelievletten. Dit zijn boten die speciaal voor zeeverkenners ontworpen zijn. Op dit moment beschikken we over vijf lelievletten, een lelieschouw en een mooie sleepboot. De boten hebben een ligplaats in de jachthaven van Lithoijen, aan de dode arm van de Maas. Onze materialen zijn niet alleen voor eigen gebruik, maar ook te huur voor leden en niet-leden.

Tot zover een introductie van onze scoutinggroep. Nieuwsgierig geworden? Surf verder over deze site en ontdek zelf hoe leuk het is om lid te zijn!

Bestanden

  • Dorus Rijkersgroep en sociale veiligheid informatie
  • Dorus Rijkersgroep Triton huisregels
  • Dorus Rijkergroep Privacybeleid
  • Huishoudelijk reglement Scouting Nederland
  • Inschrijfformulier
  • Uitschrijfformulier